Το βιολογικό ελαιόλαδο th!nkgreen εξαιρετικά παρθένο, πρώτης ψυχρής έκθλιψης παράγεται από τις επιλεγμένες καλύτερες, ώριμες, αλλά όχι παραγινωμένες ελιές. Λεπτόρρευστο, με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρυσαφί χρώμα της γνωστής για την ποιότητα θασίτικης ποικιλίας. Φρουτώδες άρωμα, ισορροπημένη γεύση αρωματικών φυτών με γλυκιά ευχάριστη επίγευση. Ένα ελαιόλαδο που αγκαλιάζει και αναδεικνύει τα συστατικά κάθε πιάτου.

Είναι όλα τα ελαιόλαδα ίδια?
Ασφαλώς όχι!

Τα ελαιόλαδα διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους. Οι βασικές κατηγορίες διαχωρισμού των ελαιολάδων είναι:

  • Βιολογικά ή συμβατικά: Ο διαχωρισμός γίνεται ανάλογα με την μέθοδο που έγινε η καλλιέργεια των δένδρων. Πρώτης ποιότητας είναι τα βιολογικά και ακολουθούν τα συμβατικά.
  • Ψυχρής ή θερμής έκθλιψης: Κριτήριο εδώ είναι το αν έχει χρησιμοποιηθεί αυξημένη θερμότητα κατά την εξαγωγή τους ή όχι. Η ποσότητα που παράγεται με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης είναι μικρότερη παρέχοντας ως αντίδωρο ανώτερη ποιότητα στο τελικό προϊόν.
  • Εξτρά παρθένο έως λαμπαντέ ελαιόλαδο: Εν προκειμένω ο διαχωρισμός γίνεται με βάση την οξύτητα του ελαιολάδου. Στο εξτρά παρθένο η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1%, στο παρθένο το 2%, στο κουραντέ παρθένο η οξύτητα δεν ξεπερνά το 3,3%, ενώ στο λαμπαντέ η ελάχιστη οξύτητα είναι 3,3%.
  • Ελαιόλαδο που αντλείται από μαύρες ή πράσινες ελιές: Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο.
  • Το λάδι που προέρχεται από την σύνθλιψη μαύρης θρούμπας ελιάς θεωρείται ως ανώτερο ποιοτικά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως μόνο το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την πρώτη ψυχρή σύνθλιψη των ελιών περιέχει πολλά υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα περιέχει βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες. Στην πραγματικότητα οι έρευνες που αποδεικνύουν την υπεροχή του ελαιολάδου έναντι άλλων λιπαρών ουσιών βασίζονται σε αυτόν τον τύπο του ελαιολάδου.

Τα ψυχρής έκθλιψης ελαιόλαδα ξεχωρίζουν με την οσμή, το χρώμα και τη γεύση τους. Είναι πλούσια σε στερόλες, σε λιπαρά οξέα, ελαϊκό οξύ (ω-9), λινολενικό οξύ (ω-3), λινελαϊκό οξύ (ω-6). Χαρακτηρίζονται για την περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, φαινόλες, β-καροτένιο, ξανθοφύλλη, τερπενικές αλκοόλες και πολυφαινόλες.

Παρά τα προφανή αποτελέσματα της μεθόδου ψυχρής έκθλιψης για παραγωγή εξαιρετικά παρθένου βιολογικού ελαιόλαδου, η μέθοδος αυτή δεν προτιμάται από τους περισσότερους παραγωγούς λόγω του υψηλού της κόστους. Οι μοντέρνες βιομηχανίες παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου σε χαμηλή τιμή, αλλά ταυτόχρονα οι διαδικασίες που ακολουθούν μειώνουν κατά ένα αξιοσημείωτα μεγάλο ποσοστό την θρεπτική αξία του προϊόντος.

Οπότε καλό είναι να κρατήσουμε ως συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος τύπος βιολογικού ελαιόλαδου, εξαιρετικά παρθένου, το οποίο αντλείται από μαύρες θρούμπες ελιές με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, όπως αυτός της th!nkgreen είναι αυτός που την εισαγωγή του στις διατροφικές συνήθειες μας στηρίζει και κτίζει με τον καλύτερο τρόπο την υγεία μας.