Ο επιλεγμένος γαύρος th!nkgreen αλιεύεται κι αυτός στα ανοιχτά του βορείου Αιγαίου στην περιοχή του Αγίου Όρους και επεξεργάζεται επίσης φρέσκος. Ο γαύρος αυτής της περιοχής είναι γνωστός για την εξαιρετική του γεύση, η οποία οφείλεται τόσο στο ποσοστό άλατος στο νερό όσο και στον πλούσιο βυθό αυτής της θαλάσσιας περιοχής, από τον οποίο τρέφεται το ψάρι. Το πάντρεμα του με το θαυμάσιο ελαιόλαδο της th!nkgreen χαρίζει μια ανεπανάληπτη γευστική απόλαυση με την μυρουδιά της θάλασσας όποια εποχή του χρόνου τον γευτείτε.

Ο Γαύρος ή γάβρος είναι ψάρι, γνωστό ήδη από την αρχαιότητα. Είναι η «αφύη» των αρχαίων Ελλήνων. Επίσης είναι γνωστό και με το όνομα αντζούγια ή και χαψί. Η επιστημονική ονομασία του είναι «Εγγραυλίς η εγκρασίχολος» (Engraulis encrasicolus) και ανήκει στην οικογένεια εγγραυλίδες (engraulidae). Ζει σε ζεστές περιοχές, κατά κοπάδια και περισσότερο στον αφρό ειδικά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Το Χειμώνα αντίθετα παραμένει στο βυθό σε βάθος 100-200 μέτρα, εξ ου και η αλιεία τους την περίοδο αυτή είναι περιορισμένη. Τρέφεται με μικροσκοπικά μαλακόστρακα και το γόνο άλλων ψαριών. Όταν ζεστάνει ο καιρός πλησιάζει τις ακτές για να αφήσει τα αυγά του, που επιπλέουν μαζί με το πλαγκτόν. Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν άφθονοι γαύροι που ψαρεύονται από τα τέλη Αυγούστου και μετά, όταν δουλεύουν οι τράτες καθώς και με τα γρι-γρί, όπου και η τιμή τους κατά κιλό είναι πιο χαμηλή. Το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο, ειδικά αν πριν το μαγείρεμα αφαιρεθεί το κεφάλι.

Αρκεί να θυμόμαστε πως η κατανάλωση 2-3 μερίδων λιπαρών ψαριών, όπως ο γαύρος και οι σαρδέλες σε εβδομαδιαία βάση, είναι επαρκής για να έχουμε την απαραίτητη ασπίδα προστασίας των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Ποιά είναι τα ιδιαίτερα στοιχεία του γαύρου μας?

  • Ψαρεύεται στο Βόρειο Αιγαίο
  • Μαγειρεύεται και παρασκευάζεται φρέσκος
  • Βαπτίζεται στο ένα και μοναδικό ελληνικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας που δίνει την τέλεια γεύση

Δοκιμάστε τον γευστικό γαύρο th!nkgreen και καλή σας όρεξη!