Ο επιλεγμένος τόνος yellow fin της th!nkgreen είναι από την εκλεκτή ποικιλία albacares του είδους yellow fin (κιτρινόπτερος) με απαλό ροζ χρώμα, συμπαγή και τρυφερή υφή, μαζί με λεπτή ντελικάτη γεύση. Προέρχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και υπόκειται στην συνθήκη Dolphin safe, σύμφωνα με την οποία τηρούνται οι προβλεπόμενες συνθήκες της αειφόρου αλιείας*. Οι προμήθειες τόνου από τον Ειρηνικό σταμάτησαν αμέσως μετά το ατύχημα της Fukushima. Ο συνδυασμός του κρέατος τόνου με το ελληνικό βιολογικό ελαιόλαδο της th!nkgreen επιτρέπει να διατηρηθεί η χαρακτηριστική του γεύση. Παρασκευάζεται με ζυμαρικά, με ρύζι, με φρέσκο σκορδάκι, δενδρολίβανο ή και βασιλικό.

Ο τόνος Albacares, το είδος του τόνου που είναι συνήθως σε κονσέρβα, δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, αρκεί να έχει αλιευθεί με πετονιά, καλάμι ή συρτή. Ο λόγος: οι μικρότεροι (συνήθως λιγότερο από 20 κιλά), νεαροί τόνοι, πιάνονται συνήθως με αυτόν τον τρόπο (σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα ψάρια που αλιεύονται με παραγάδια). Τα ψάρια αυτά έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά υδραργύρου και ρύπων και εκείνα που αλιεύονται στα πιο κρύα, βόρεια νερά, έχουν συχνά υψηλότερα ποσοστά ωμέγα-3 λιπαρών.

Ο Κιτρινόπτερος Τόνος (Thunnus Albacares) διακρίνεται για το κίτρινο χρώμα του ραχιαίου και των οπίσθιων πτερυγίων του και θεωρείται άριστης ποιότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η σάρκα του είναι ροδαλή σε χρώμα και εξαιρετικά συμπαγής και τρυφερή. Ο κιτρινόπτερος τόνος έχει ομοιογενές κρέας σε ροζ-παλ απόχρωση. Είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα. Επομένως μπορεί να αποτελέσει στοιχείο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Ο συγκεκριμένος τόνος έχει τοποθετηθεί σε ελληνικό βιολογικό ελαιόλαδο που έχει αρωματιστεί. Μπορείτε να τον απολαύσετε σαν γευστικό ουζομεζέ, να φτιάξετε τονοσαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή όσπρια, ή να τον προσθέσετε μαζί με ελιές και κάπαρη σε σάλτσες ντομάτας και ζυμαρικά.

Βάλτε τον νόστιμο τόνο th!nkgreen στο τραπέζι σας!

* Το Earth Island Institute παρακολουθεί τις εταιρείες αλίευσης τόνου σε όλο τον κόσμο για να εξασφαλιστεί ότι ο τόνος δεν αλιεύεται με μεθόδους που βλάπτουν τα δελφίνια και εξασφαλίζουν επίσης την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Για να θεωρείται ο αλιευμένος τόνος ως «Dolphin Safe», πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές:

  1. Δεν γίνεται εκ προθέσεως κυνήγι δελφινιών και δεν γίνεται χρήση διχτυών για την περικύκλωση των δελφινιών
  2. Δεν επιτρέπεται η χρήση παρασυρόμενων διχτυών για την αλιεία τόνου
  3. Δεν συμβαίνει τυχαία θανάτωση ή σοβαροί τραυματισμοί σε δελφίνια κατά την τοποθέτηση των διχτυών
  4. Δεν γίνεται μπέρδεμα δελφινιών και τόνων σε μεμονωμένα σκάφη (για τυχαία θανάτωση των δελφινιών), ή στο στάδιο της μεταποίησης ή των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, και
  5. Κάθε ταξίδι στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό (ΠΚΣ) από πλοία 400 κόρων και άνω πρέπει να διαθέτει ανεξάρτητο παρατηρητή επί του σκάφους, ο οποίος πιστοποιεί τη συμμόρφωση με τα σημεία (1) έως (4) ως παραπάνω.

Προσέγγιση με γνώμονα το οικοσύστημα: η διαχείριση της αλιείας διεξάγεται κατά τρόπο που λαμβάνει υπόψη το σύνολο των αλιευτικών πόρων σε ένα συγκεκριμένο οικοσύστημα, και δεν γίνεται ξεχωριστά για κάθε επιμέρους είδος. Αυτό σημαίνει, ότι λαμβάνεται υπόψη η σημασία ενός πληθυσμού ψαριών για τους θηρευτές του, ότι εξετάζεται ο αντίκτυπος της αλιείας στον βυθό της θάλασσας ή σε άλλες μορφές θαλάσσιας ζωής.