Η νήσος Θάσος στο Βόρειο Αιγαίο είναι ένας φυσικός επίγειος παράδεισος. Το όνομα της πήρε από τον πρίγκιπα Θάσο, γιο του βασιλιά Αγήνορα και αδελφό της Ευρώπης. Ο Θάσος κατέφυγε στο νησί μετά την αποτυχία του να εντοπίσει και να επιστρέψει την αδελφή του στην πατρική στέγη μετά την απαγωγή της από τον Θεό Δία, ο οποίος την έκρυψε στην ήπειρο που φέρει έκτοτε το όνομα της.

Σύμφωνα με τον μύθο ο Αγήνορας της Φοινίκης πήρε ως σύζυγό του την Τηλέφασσα και μαζί απέκτησαν τον Κάδμο, τον Φοίνικα και τον Κίλικα. Ο Ευριπίδης στις Φοίνισσες και ο Παυσανίας αναφέρουν ως γιο τους και τον Θάσο. Μοναχοκόρη τους ήταν η γνωστή Ευρώπη, την οποία άρπαξε ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο. Μετά την αρπαγή της, ο Αγήνωρ διέταξε τους γιους του να αναζητήσουν την αδελφή τους και να μη γυρίσουν πίσω χωρίς αυτή. Οι αδελφοί δεν πέτυχαν τον σκοπό τους, οπότε εγκαταστάθηκαν σε άλλους τόπους. Εκεί ίδρυσαν αποικίες και πόλεις, που πήραν το όνομα του ιδρυτή τους: Φοινίκη, Κιλικία, Θάσος.

Η νήσος Θάσος είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων ως ελαιοπαραγωγός περιοχή. Η χαρακτηριστική ελιά του νησιού είναι η θρούμπα, η οποία μαζεύεται με το χέρι μία προς μία αφού πρώτα μαυρίσει και σταφιδιάσει πάνω στο δένδρο. Η επεξεργασία της θρούμπας γίνεται απλά με αλάτι για να χάσει την έντονη πικρίλα της. Αφού απομακρυνθεί το αλάτι ακολουθεί πασπάλισμα με βιολογικό ελαιόλαδο για να μην κολλάει. Στην συνέχεια συσκευάζεται σε κενό αέρος. Παρεμπιπτόντως το ελαιόλαδο προσδίδει στην θρούμπα μία ωραία μεστή γεύση.

Η θρεπτική αξία της ελιάς είναι πλήρως αποδεδειγμένη. Ανάλογα με το μέγεθος τους, 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες δίνουν 45 θερμίδες και ισοδυναμούν με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Είναι επίσης καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

Η ελιά εξ’ αιτίας της βιταμίνης Α βοηθά τον οργανισμό στην ανάπτυξη – αναπαραγωγή, όραση και ιδίως στο δέρμα. Ταυτόχρονα έχει αντικαρκινική δράση ενώ οι τοκοφερόλες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επίσης αντικαρκινική δράση. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ενισχύουν τη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και μας προφυλάσσουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι ελιές υστερούν σε σχέση με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο μόνο σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Ε, την οποία περιέχουν σε μικρή ποσότητα. Ωστόσο, εξασφαλίζουν με την κατανάλωση τους επαρκή αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό, καθώς έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή και κυρίως σε β-καροτένιο (προβιταμίνη Α). Άρα μπορεί να αποτελέσουν μέρος μιας αντιγηραντικής διατροφής που όχι μόνο παρατείνει τη νεότητα της επιδερμίδας, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν αντίδοτο για τα εκφυλιστικά νοσήματα ή τα λεγόμενα νοσήματα φθοράς, στα οποία ανήκουν οι καρδιακές παθήσεις, οι διάφορες μορφές καρκίνου και ο διαβήτης τύπου 2.

Όσον αφορά την θρούμπα, πρόκειται για μία ιδιαίτερη ποικιλία ελιάς, στην οποία χρησιμοποιείται ένας ιδιόμορφος και μοναδικός τρόπος στεγνώματος. Ως εκ τούτου προσφέρει μία ιδιαίτερη γεύση, η οποία αποτελεί το ζητούμενο από τους ειδικούς γευσιγνώστες. Επιπρόσθετα η προσεκτική επιλογή της th!nkgreen σας εγγυάται μία ξεχωριστή γευστική εμπειρία.

Ιδιαίτερα γνωρίσματα της θρούμπας th!nkgreen :

  • Ωριμάζει πάνω στο δένδρο και μαζεύεται με το χέρι
  • Διαθέτει την μοναδική γεύση της Θασίτικης ποικιλίας
  • Έχει περιορισμένη αλατότητα
  • Συσκευάζεται σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα αζώτου
  • Φέρει αρωματικά φυτά από συνταγή του Αγίου Όρους

Η ποσότητα άλατος που χρησιμοποιείται αγγίζει το ιδανικό ποσοστό που επιτρέπει την συντήρηση της ελιάς χωρίς αυτή να την καταστήσει ιδιαίτερα αλμυρή. Ως εκ τούτου προστατεύονται αυτοί που πάσχουν από υπέρταση, καθότι καλό είναι να προσέχουν στην κατανάλωση εξ’ αιτίας του νατρίου (σε ελιές που διατηρούνται αλατισμένες)

Η μέθοδος τροποποιημένης ατμόσφαιρας αζώτου που χρησιμοποιείται κατά την συσκευασία εξασφαλίζει το ότι η ελιά δεν θα συμπιεστεί και θα κατακρατήσει τα υγρά της μαζί με τις ωφέλιμες ουσίες

Θυμάρι, κολίανδρος, γλυκάνισος, μάραθος και λεμόνι παντρεύονται με βάση συνταγή από το γειτονικό Άγιο Όρος και προσδίδουν μια πρωτότυπη λεπτή γευστική εμπειρία στις ελιές της th!nkgreen