Σοτάρουμε το σπανάκι στο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο για να διατηρήσει τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και το χρώμα του. Προσθέτουμε λίγο νερό ίσα-ίσα για να αχνίσει το σπανάκι. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει.
Αφού στεγνώσει το σπανάκι πάνω στην φωτιά, το αποσύρουμε και το στραγγίζουμε καλά. Το πολτοποιούμε στο μπλέντερ και στην συνέχεια το αναμειγνύουμε με 3 αυγά, κρέμα γάλακτος και γιαούρτι. Κατόπιν καρυκεύουμε. Πολτοποιούμε τον στραγγισμένο τόνο κονσέρβας. Προσθέτουμε τα ασπράδια αυγών και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι, ανακατεύουμε και καρυκεύουμε.
Σε ένα λαδωμένο σκεύος για τερίνα στρώνουμε το μείγμα με το σπανάκι και συνεχίζουμε με την μους τόνου. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στο φούρνο σε μπεν μαρί για 30 λεπτά στους 170 βαθμούς, μέχρι να τρυπάμε με το μαχαίρι και να βγαίνει καθαρό. Βγάζουμε την τερίνα από το φούρνο και όταν κρυώσει λίγο την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και την κόβουμε σε φέτες. Σερβίρουμε τις φέτες τερίνας ζεστές ή κρύες.
ΤΙ ΝΑ ΠΙΕΙΤΕ
Το σπανάκι, τα αυγά, τα εσπεριδοειδή και το μοσχοκάρυδο θα συμπληρωθούν αρωματικά με ένα Chardonnay που έχει φλερτάρει λίγο με δρύινο βαρέλι. Για τους πιο τολμηρούς, ένα ροζέ από Merlot ή μια ευγενική ρετσίνα th!nkgreen.